Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 18:04 - Доматен сос
Автор: elenaph Категория: Хоби   
Прочетен: 2110 Коментари: 0 Гласове:
1



Доматен сос
рецепта класика от средизиморската кухня

1 кг домати
1 с.л. зехтин
10 - 12 листа пресен босилек
щипка захар

* Избират се добре узрели, по-месести домати и се бланшират. В тенджера с вряща вода се пускат доматите за около 1 мин. Изваждат с помощта на решетеста лъжица и се пускат в съд със студена вода. След това се обелват люспичките и се настъргват на едро ренде. Може да се смелят и с месомелачка, която може да има и приспособление за отделяне на семките. (последното го правя само когато приготвям доматен сос като зимнина);
* В дълбок тиган се загрява зехтина (олиото) и се добавя доматения сок и щипка захар;
* След като заври се оставя за няколко минути на слаб огън докато се сгъсти до желаната гъстота;
* Поднася се поръсен с нарязан на ситно листа босилек.

това е класическа рецепта за приготвяне на доматен сос от италианската кухня.

Може да се направят много импровизации с подправките в зависимот от рецептата и продуктите с която ще поднесем доматения сос:
лук - нарязан на шайби лук и стрити с ръце, за да се разделят на тънки кръгчета се запържва в зехтина след което се добавя доматения сок;
чесън - прибавяме нарязани на ситно 2-3 скилидки чесън минутка преди да отстраним доматения сос от огъня.
магданоз - прибавяме нарязан на ситно магданоз и сервираме с пържен патладжан, печени чушки или кюфтета;
чубрица - прибавяме когато доматения сос е за кюфтета
копър - съчетава се добре с тиквички или морски дарове
дафинов лист - при скумрия и риба с доматен сос е задължително
черен пипер - се съчетава с всички продукти.



Тагове:   сос,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenaph
Категория: Хоби
Прочетен: 586321
Постинги: 121
Коментари: 67
Гласове: 250
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930