2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Болярска пита
рецепта за домашна пита от Велико Търново, приготвяна многократно и винаги сполучлива
1 кг брашно
400 мл вода
50 гр краве масло (или свинска мас)
1 пакетче мая (40 гр)
3 яйца
1 ч.л. захар
2 с.л. олио* Маята се разтваря с 1 ч.л. захар в гладка вода и се оставя да шупне около 20 мин;
* Брашното се пресява в голяма купа;
* Яйцата се разбиват, без единия жълтък, който се оставя за намазване на питата, и се добавят към шупналата мая;
* Яйчната смес се добавя към брашното и се замесва меко еластично тесто. Накрая се добавя олиото и се се оставя загънато с топла кърпа да втаса около 15 мин;
* След това тестото се разделя на 3 равни части. Всяка част се премесва и се разточва леко. Разточените питки се намазват с чисто масло (свинска мас) и се редят една върху друга, след което се разточва на тънка кора;
* Намазва се отново с чисто масло (или мас) и се навива на руло, след което се завива като охлюв и се поставя в тавата за печене, която предварително е намазана леко с олио;
* Питата се поставя да втаса около 1 час, до удвояване на обема.
* Оставеният предварително жълтък се разбива с 1 с.л. олио и с него се намазва втасалата пита;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 1 час. От практиката съм се научлила, че е по-добре питата да се пече още 10 мин от момента в който, сме решили, че е готова. Така няма да предложим клисава, недоизпечена пита, а и коричката е станала апетитна на цвят и така хрупкава.
2. Домашен кетчуп
3. Бърза лютеница
4. Царска трушия
5. Vodka Recepta
6. Шиш кебап за 4 души
7. Катми
8. Манастирски гювеч
9. кавърма
10. Дроб-сърма
11. Джиснат зрял боб плакия
12. Агнешко задушено по манастирски
13. Задушен заек по селски
14. Сарми на фурна
15. Патетник - Стара бълг. рецепта
16. Чалбур - Стара бълг. рецепта
17. Кавърма кебап
18. Домашна лютеница
19. кифлички
20. Разложка шупла - Стара бълг. рецепта
21. Кашник/ рецепта от родопския край
22. Кьополу
23. Доматен сос
24. Болярска пита
25. Пикантни пилешки крилца на фурна
26. Пилешки филенца