Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 15:22 - БОЗА домашна
Автор: elenaph Категория: Хоби   
Прочетен: 3837 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БОЗА

Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.

Предлагам ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра. 
  

  • Необходими продукти
  • 5 л вода
  • 2 чаши брашно
  • 2 чаши захар
  • 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска


  Начин на приготвяне:

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). като    изстине се разтваря  в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник. 
   Закваска за бозата

  • 1-2 лъжици препечено брашно
  • 1 чаша хладка вода
  • 1 лъжица захар
  • Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.



Тагове:   боза,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenaph
Категория: Хоби
Прочетен: 585184
Постинги: 121
Коментари: 67
Гласове: 250
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031