Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2010 12:15 - СОС- добавка към ястие
Автор: elenaph Категория: Хоби   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
0



СОС- добавка към ястие

 

Рядка или кашеста добавка към ястие; течната съставка на ястие. В зависимост от начина на приготвянето им се делят на топли и студени, а от основните продукти – на бульонна основа, на млечна, сметанова, маслена или зеленчукова. По вкус се делят на сладки, сладко-кисели и солени. Правенето на сосове е един от най-важните раздели на кулинарното изкуство и не напразно в много кухни смятат, че правенето на сос е талант.

Сос "Беарнез" (Франция) – по 1 с. л. наситнени лук, тарос и листа целина, зърна черен пипер, 150 г сухо бяло вино и 3 с. л. оцет 3 % къкрят до преполовяване на обема, на тънка струйка се изливат в 3 разбити жълтъка и на водна баня се разбиват като сметана, добавят се наситнени магданоз и червен пипер и при желание – още тарос. Сервира се към месо и риба.

Сос "Болонез" – 300 г говеждо, 1 наденица, морков, глава лук, скилидка чесън, магданоз, босилек и парче целина се задушават наситнени в 50 г масло, 3 с. л. олио и малко вода, остават на мазнина, слагат се 5–6 с. л. бульон, изпаряват се, слага се чаша бяло вино, изпарява се, слагат се настъргани домати. Трябва да се получи тъмнокафяв сос. Сервира се към макаронени блюда.

Сос "Винегрет" (Русия, Франция) – 2 варени жълтъка се стриват с 4 с. л. олио, добавят се 1 ч. л. оцет, сол, черен пипер, 1 ч. л. захар, наситнените белтъци, 2 корнишона, глава лук, шепа магданоз и 2 с. л. вода, разбъркват се. Сервира се към варени и печени меса, риба, яйца, салата.

Сос "Гъбен" – глава наситнен лук се запържва с 50 г масло, добавят се 100 г варени и наситнени гъби, пържат се 4 мин, 1 с. л. брашно се запържва с масло, разрежда се с гъбен бульон, ври 10 мин и се добавя към гъбите. Сервира се към варена или сотирана карантия. Същият сос се прави и с добавка на червен пипер при запържването на брашното.
Сос "Доматен" – 25 г масло и 20 г брашно се запържват, разреждат се с 250 г бульон, наситнените 2 домата, 2 моркова, глава лук, корен магданоз, 10 г захар, сол, черен пипер, дафинов лист и лимонов сок, врят тихо 30 мин, сосът се прецежда, кипва, подправя се с още 25 г масло. Сервира се към карантия

Сос "Испански" – 2 с. л. брашно и 30 г масло се запържват до златно, разреждат се с 2 ч. ч. студен бульон, врят тихо, 10–15 г много наситнена сланина се запържва до червено, добавят се наситнени моркови, глава лук, парче дафинов лист, черен пипер и сол, запържват се, добавят се сосът и 3 с. л. червено вино, врят 30 мин, слагат се 1 с. л. доматено пюре, 1 ч. ч. бульон, сол и черен пипер. Сосът се прецежда, изстудява и сервира към аламинути.

Сос "Ловджийски" (Франция) – 250 г наситнени печурки се пържат 5 мин в 2 с. л. горещо олио, добавя се 4 с. л. наситнен лук, след 2 мин се налива 100 г бяло вино, ври тихо до оставане наполовина, свалят се от огъня, добавят се 2 с. л. доматено пюре, 1 1/2 ч. ч. червен сос и черен пипер, разбъркват се и отново се варят 5 мин, слагат се магданоз, сол и 1 с. л. масло, свалят се от огъня. Сервира се към телешко или кокоше месо.

Сос "Лучен" – 6 глави наситнен лук се задушава 15 мин в 75 г масло, добавят се зърна черен пипер, дафинов лист, по 2 с. л. бяло вино и оцет, задушават се до изпаряването им, слагат се 1 1/2 ч. ч. кетчъп, 2 с. л. захар и сол, къкрят 5 мин, слага се 1 с. л. масло. Сервира се към рибни блюда.

 

 

Сос "Печен" – 1 ч. л. брашно се запържва до златно с мазнината на съответното ястие, разрежда се със 125 г хладен бульон, добавя се 100 г сок от печеното, 20 г вино и черен пипер, врят 10 мин. Сервира се към печеното.

Сос "Провансалски" – 500 г наситнени домати се смесват с 50 г доматено пюре, глава наситнен лук, задушават се с 50 г олио, добавя се 50 г брашно, запържва се, добавят се 250 г бяло вино, 100 г вода, дафинов лист, индийско орехче, листа целина, по 5 накълцани черни и зелени маслини и 1 наситнена люта чушка, врят до сгъстяване, охлаждат се с бъркане. Сервира се към ястия от типа ризото, паста и пр.
Сос "Строганов" (САЩ) – 1 с. л. масло, 3 с. л. наситнен лук и червен пипер се запържват, добавят се 1 с. л. оцет и мащерка, врят до поизпаряване на оцета, добавят се 1 ч. ч. сметана, сол и черен пипер, завират. Сервира се към ястия от месо



Тагове:   добавка,   сос,   ястие,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenaph
Категория: Хоби
Прочетен: 585222
Постинги: 121
Коментари: 67
Гласове: 250
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031