Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2010 12:19 - СОС- добавка към ястие
Автор: elenaph Категория: Хоби   
Прочетен: 1495 Коментари: 0 Гласове:
2



СОС- добавка към ястие

 Сос "Чили" (САЩ) – 500 г домати, 400 г лук, 6 чушки и 2 люти чушки се наситняват, задушават се 30 мин с 1/2 ч. ч. олио, 8 бахарчета, 2 карамфила и малко джинджифил, претриват се през цедка, добавят се 1 ч. ч. оцет, 50 г захар, сол, черен пипер и червен пипер, къкрят около час. Сервира се към печени меса и риби

Сос "Чеснов" (Гърция) – 100 г обелени бадеми и 10 ски-лидки чесън се счукват със сол, добавят се навлажнена филия хляб, 1/2 ч. ч. зехтин и 1 к. ч. оцет, разбъркват се до гладка смес. Сервира се към студени меса.

Сос "Холандез" – 4 жълтъка и 1 с. л. лимонов сок се разбиват на водна баня, добавя се малко масло, след разтопяване се слага още малко и така до 125 г, сгъстява се, добавят се сол и 2 с. л. гъста сметана. Сервира се към риба, зеленчуци, яйца.

Сос "Фрикасе" – светла запръжка от 3 с. л. масло и 2 с. л. брашно са разрежда с 2 1/2 ч. ч. бульон, слагат се сол и че-рен пипер, ври 15 мин, сваля се от огъня, добавят се 3 жъл-тъка, разбити в 100 г кисело мляко, отново се загрява до завиране. Сервира се към агнешко, телешко, птиче

Сос тартар с риба тон и чесън – 1 кг риба тон се нарязва на ситно, залива се със сока от 5 лимона, оставя се да престои 2 часа на хладно, прибавят се 1/2 зелена чушка, 1/2 червена чушка, Ѕ жълта чушка и 5 стръка зелен лук, всички нарязани на ситно, посолява се, подправя се с черен пипер. Сервира се върху листа от салата с чеснов сос.

Сос "Яйчен" – 3 жълтъка се разбиват с 1 с. л. лимонов сок, добавят се 125 г масло, 30 г нишесте, сол, черен пипер и 1 яйце, нагряват се до сгъстяване. Сервира се към телешко филе.



Тагове:   добавка,   СОС,   ястие,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenaph
Категория: Хоби
Прочетен: 586755
Постинги: 121
Коментари: 67
Гласове: 250
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930