Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 16:09 - Греяна ракия
Автор: elenaph Категория: Хоби   
Прочетен: 2812 Коментари: 2 Гласове:
1



Продукти:
2 супени лъжици мед (или захар)
200 мл плодова (може и гроздова) ракия
5-6 карамфилчета

(по желание): щипка розмарин, или портокалови корички, или кора от лимон, или сушена ябълка... оттук нататък започват фантазиите, но както казва един приятел, "все пак става дума за ракия, не за ошав", така че не прекалявайте


В джезве се карамелизира меда (или захарта). Тук трябва да кажа, че меда карамелизира по-трудно, но пък той е по-дъхав дори и само като се разтопи, без да карамелизира. В последния момент се слагат подправките, след което се налива и ракията. Тънкостта е в това, течността да се махне от огъня в момента на завиране (както се казва, "да се обърне един път"). Пие се горещо, не можете да се изгорите, тъй като температурата на завиране е доста по-ниска. И една тънкост - докато се пие, не се вдишва, иначе опияняването идва много скоро.

Наздраве и весело посрещане на Новата година!




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minchomin - Добра, стара рецепта. Тъй като има ...
16.12.2010 16:20
Добра, стара рецепта. Тъй като има висока температура е по-добре да се прави със захар. Медът, при заграване над 48 градуса, губи ценните си качества на лечител.
цитирай
2. elenaph - Дано някой да не тръгне да се лекува ...
16.12.2010 16:38
Дано някой да не тръгне да се лекува точно с това питие....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenaph
Категория: Хоби
Прочетен: 586523
Постинги: 121
Коментари: 67
Гласове: 250
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930