Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 10:16 - ЗАЕК ПО ЛОВДЖИЙСКИ
Автор: elenaph Категория: Хоби   
Прочетен: 6433 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗАЕК ПО ЛОВДЖИЙСКИ

Продукти: 1 заек (750 г),
моркови 150 г (2-3 бр.),
кромид лук 150 г (2 глави),
лимон 1/2 бр.,
брашно 15 г (1 и 1/2 супени лужици),
арпаджик 250 г,
растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша),
сланина 100 г,
доматено пюре 15 г (1 супена лужица),
пресни гъби 250 г (2 чаени чаши),
вино 100 мл (1/2 чаена чаша),
оцет 100 мл (1/2 чаена чаша),
целина 50 г (1/2 глава),
дафинов лист 1-2 бр., сол и черен пипер на вкус.

Заекът след одирането на кожата и изваждането на вътрешностите се измива със студена вода и се накисва за 3 до 5 часа в студена вода, а след това се залива в марината, приготвена от оцет, вода, черен пипер и дафинов лист, и престоява в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар).
Най-младите зайци не се мариноват.
След изваждането от маринатата заекът се измива обилно със студена вода и се нарязва на парчета, които се изпържват в сгорещена мазнина.
В същата мазнина след изваждането на месото се задушават, като се прибавят последователно, ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното.
Заливат се с виното и малко топла вода.
Прибавят се нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре се нарежда изпърженото месо.
Капакът на съда се замазва с тесто и ястието се задушава във фурна за 1 и 1/2 часа.



Тагове:   заек,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenaph
Категория: Хоби
Прочетен: 586783
Постинги: 121
Коментари: 67
Гласове: 250
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930